Семейни констелации

Един от най-новите методи за изследване на скритите полета в човешката душа, констелациите добиват все по-голяма популярност и широка функционалност. Все повече хора ги изпозват за разрешаването на проблеми от всякакъв характер – от училищни спорове, до съдебни дела. Все още обаче, тяхното главно предназначение е да лекуват семейната душа и да ни освобождават от товарите на предците, които неосъзнато носим като свои собствени.

С този формат можем да надникнем в движещите сили на душата отвъд предположенията на ума и ако ни се даде да видим корена на поставения проблем – да го освободим. Понякога виждането на истината може да ни направи свободни, друг път тази картина има нужда да се разгърне във времето, докато решението дойде.
Семейните констелации правят видими невидимите идентификации и вплитания с товарите на нашите предци и когато с благодарност ги осъзнаем и прекъснем в полето на констелациите, можем да освободим потенциала си и да сътворим собствения си живот и съдба.

Семейната душа не намира покой, докато скритата драма не излезе наяве и не намери своето здравословно решение. Може животът на този, при когото тя се е породила отдавна да е забравен, но през поколение тази драма ще се повтаря уж под различен, но всъщност еднотипен сценарии…


За метода от първо лице, разказано от Росица: 

“За пръв път срещнах този метод преди около 10 години, самата аз като клиент, и признавам, се впечатлих много. Беше толкова странен и необичаен, че съзнанието ми тутакси  го отхвърли с категоричното: „това са невъзможни неща!“ Не че дотогава не бях виждала с очите си достатъчно много „невъзможни неща“ – като материализация, чудодейни лечения,  сбъднати пророчества и пр., но зад тези чудеса стояха авторитети, просветлени учители, реализирани личности, а тук – това се случваше с най-обикновени хора, при това без никакви особени медиумни дарби! Случваше се с мен и на мен, абсолютно необяснимо. Отгоре на всичкото се случваше и с мъжа ми, и с приятелите ми, с които бяхме заедно в тази група. Всеки от нас имаше усещания, емоции и преживявания, които бяха напълно необичайни и нехарактерни за личностите ни и докато бяхме в играта на ролите, се преживявахме един друг по съвсем различен начин.

Моята тема тогава беше мигрената. След две години понасяне и примирение с факта, че това не се лекува, бях решила да  опитам всичко. И така стигнах до констелациите… Тази мигрена ме стоварваше като валяк поне три дни от месеца, пресоваше главата ми като менгеме, въртеше ме като на шиш, естествено проваляше всичките ми планове, единственото ми спасение беше да лежа неподвижно, на тъмно,  да повръщам безкрайно и да се моля да отмине по-скоро. Жалка картинка, но поне разбрах какво е да стигнеш до дъното на смирението…

И от това дъно, гледайки своята констелация с разширени очи, наблюдавах познатата драма, която представителите на моята болест и скритото в нея разиграваха на сцената.“ Познато ли ти е това, на кого ти прилича ?“– ме запита констелаторът. Нищо не отговорих, но за мен бе повече от ясно –  майка ми и баща ми в своята драма в детайли – реплики, поведение, нападение и отбрана, а пък аз се опитвах да ги спасявам… И тази война се водеше отново и отново в главата ми, като записана плоча… „Вашите отношения са си ваша работа, аз съм само детето…“ – беше лечебната реплика тук … И, о, какво облекчение! Какво облекчение, наистина!!!

Не че изцяло забравих за мигрената, но вече бях свободна! Много по-рядко, много по-слаба, някак си се сприятелихме. Един –два пъти годишно ми идва на гости, но не е така дива и необуздана, някак си е по-възпитана, зачита ме.

Оттогава мина много време. „Невъзможните неща„ ме повикаха и понеже съм експериментатор, отдадох им се. Първо като клиент, а после през семинари, тренинги и обучения на всички възможни школи в България – немската, френската и италианската. Благодаря на всички мои учители и лечители, защото констелациите за мен са не само обучение, но и лечение. Тук е мястото поименно да благодаря на всеки един от тях и вероятно ще има и още, защото не, няма да спра да търся тези съкровища. Всеки констелатор, всяка школа, носи уникален опит и подход към товара на човешкия геном и няма защо да отричаме някоя школа, защото „принадлежим“ към друга. Нелепо е, колеги, да се превръщаме в църква и да воюваме в името на Исус…

А ето и основните школи (през които преминах и преминавам) и моите учители:

Френската школа Самадева на Идрис Лаор с преподавател Колин Добре (организиран от Института по Интегрално развитие, специални благодарности на Михаела и Симеон). Това двегодишно обучение завърших през 2014 г. и оттогава започнах да практикувам като констелатор. Към същият институт (италианската школа по Интегрални констелации) за момента преминавам обучение при Лоренцо Кампезе.

Специални благодарности и към Румен Янкулов, при когото също преминах двегодишен курс по обучение (но не финализирах по лични причини) и учителите, които той доведе : Свагито Лийбермайстер, Бертолд Улсамер,

И разбира се, най-големи благодарности към родоначалника на този метод Берт Хелингер, който макар и да не познавам лично, е мое вдъхновение с мъдростта, финеса и  проникновената си работа, записана в неговите книги, семинари и лекции.

В моята професионална работа се водя от интуицията си и комбинирам подходите от различните школи, според нуждите на всеки конкретен случай. За тези четири години практика с опит от вече стотици  констелации , продължавам да се изненадвам и обогатявам с всяка нова констелация. Дори и темите често да са едни същи (проблеми в партньорските отношения, липса на пари, на професионална реализация, депресия, здравословни проблеми, ниско самочувствие, застой, неразбирателство с родителите или децата,  и т.н.), всеки случай открехва нова врата към една вълнуваща история, невидяна и непочетена, често останала незабелязана.


Примерни теми:

  • Аз и парите /работата
  • Аз и гнева
  • Ниската самооценка
  • Движение към майката
  • Помирение с родителите
  • Движение към целта (когато има пречки и блокажи) и много други…

Прочети повече:  Интервю с Роси във вестник Труд


Важно да се знае:

Констелациите са групова практика, в която други (обикновено непознати) хора поемат да играят ( представляват ) вас и хората от вашето семейство, според избраната тема. Не е нужно да знаят нещо предварително за вас и проблема, който поставяте, за да разгърнат точната картина на вътрешната реалност. Този феномен макар да не е намерил своето научно обяснение (освен в квантовата физика и огледалните неврони) дава великолепни практически резултати.

През преживяванията на представителите можем да разпознаем себе си, своите вътрешни гласове или пък гласовете на майка си и баща си, на свои роднини и близки, замесени по неочакван начин във вътрешната картина, която носим.

Да бъдещ представител е умение, което всеки човек носи като потенциал, но така също е и умение, което се развива. В началото може да ви е трудно да поставите граница между своите преживявания и тези на някой друг, чиято роля сте приел да играете, но с опита идва и увереността и ясното разграничаване.


Разговор за семейните констелации по телевизия BiT

Човешкият живот е нещо много по-голямо от времевата рамка между раждането и смъртта. Ние сме не само свързани с голямата картина , идваща от историята на нашите предци, но и с историята на душата в нейните прераждания. Два са основните потока, които пораждат реката на живота за нас – този на предците, (в който можем да надникнем с метода на семейните констелации) и този на миналите прераждания (повече за това в отдела за  регресията). Видеото, което следва ще ви запознае с първия поток, а в пълната версия на лекцията , ще добиете представа и за втория (гледайте във Видео)


Съставяне на генограма

Генограмата е форма на генеалогическо дърво, съдържащо информация за три или повече поколения . В нея се включват определени факти от живота на членовете на системата, което позволява да осъзнаем семейните взаимоотношения и взаимосвързаности, както и евентуални вплитания и идентификации.  Генограмата позволява да се видят и осъзнаят нагледно системните отношения в конкретната фамилна система. Тя би могла да покаже например, че в продължение на няколко поколения назад, винаги първото дете е умирало при раждане. Или, че в браковете има насилие или изневери, както и повтаряемост на модела жертва – насилник.  Понякога дори самото съставяне на генограмата носи огромна полза на клиента, тъй като той може да открие историята на рода си, мислено да се свърже с предците си и да получи от тях повече увереност и сила… Много често в полето на интервюиращия се активира подсъзнателната информация на клиента и той „вижда” закономерности и зависимости, които преди това не е осъзнавал…   Въпросите, за които трябва да се подготвите предварително, може да си изтеглите от тук.