Лекция „През Сянката към Светлината“, Втори кръг на Аз-а

Кога
24.04.2016 @ 17:15 – 19:00
2016-04-24T17:15:00+03:00
2016-04-24T19:00:00+03:00
Къде
Център за цялостна трансформация Мандала
бул. „Княгиня Мария Луиза“ 58
4000 Пловдив
България
Цена:
20 лева
Контакт:

Picture1Конфликтът между това, което сме и това, което искаме да бъдем, е част от пътя ни като човешки същества. На всички ни се случва да се озоваваме в ситуация на реакция към нещо или някого, която противоречи на ценностната ни система и на представите ни за добро и зло. Устремени към светлината и доброто, не разбираме как се озоваваме в тъмното мазе на завистта, гнева и негодуванието. На теория знаем много добре как би трябвало да се държим, да се чувстваме, да мислим, но тъмната ни страна внезапно взема волана и противно на намеренията ни, живота често поема друга посока. И колкото и да се стараем да игнорираме тази тъмна, нежелана част от себе си, факт е, че бягството от нея и потискането и я прави още по-силна. Тогава решенията започва де взима именно тя, отнемайки ни възможността да избираме съзнателно – било то какво да ядем, с кого и как да се свързваме, на кое влечение да се подадем,  накъде да насочим живота си. Страх ни е, че ако тъмната ни страна бъде осветена и другите разберат какво всъщност мислим и чувстваме, ще бъдем отхвърлени и затова отказваме да погледнем истината, потискаме чувствата и „лошите“ мисли, отхвърляйки своето автентично аз. Така всъщност се лишаваме от силата си и живеем по предписания, които отнемат страстта и мечтите ни. После се чудим – защо не изпитваме радост, като уж всичко ни е наред, къде е удоволетворението от живота, защо живеем ограничено и посредствено за възможностите си, защо не успяваме да осъществим най-значимите си планове?

Силата, която се крие във сянката, е горивото, което може да ни отведе към  реализация на цялостността. Парадоксално, но Интегрирането на Сянката е задължителен процес за всички, които се стремят към Светлината. „Човек не става просветлен като си представя образи от светлина, а като осъзнае тъмнината“( Карл Юнг)

Без да приемем себе си, как може да очакваме, че ще приемем другите? Неслучайно Исус е казал: „Обичай ближния като себе си“ и в този смисъл, ако отхвърляме собствената си сянка, как да бъдем толерантни към сенчестите страни на другите? Особено на най-близките, където войната е неизбежна, защото колкото по-близки сме с някой, толкова е по-невъзможно да прикриваме сенките си.

С предстоящите Великденски празници, когато празнуваме Възкресението на Човешкия Син, който е „едно с Отца“, ви предлагаме една уникална възможност да изследвате, разкриете и трансформирате силата на Сянката, като и посвещаваме две събития, част от проекта „Кръговете на Аз-а“:

„През Сянката към Светлината “ – теоретична част (лекция) , в която ще научите :

  • Що е то Сянка и как се формира тя – историята на ранното детство и механизма „Нужда – страх – маска“;
  • Взаимодействия между Персоната (това, което искаме да покажем от себе си) и Сянката  (това, което искаме да прикрием);
  • Как да разкрием Сянката и

Comments are closed.